— Történet —

Miért fenyőalja?

"Fenyőalja" Vendégház. Mikor először a névre pillantunk találhatjuk érdekesnek, vagy akár értelmetlen szóösszetételnek . Mégis honnan ered ez a különös név?

Hol található a Vendégház? Az Őrségi Nemzeti Park "fővárosában", Őriszentpéteren, néhány idős fenyőfa árnyékában.

Miből épült a Vendégház? A Vendégház teljes szerkezete fenyőfából készült, a falak, a födém, a tetőszerkezet, illetve a nyílászárók is. A fenyő motívum ott is megjelenik, ahol nem volt lehetőségünk fenyő használatára:

A névadásban más is szerepet játszott:

Lactarius deliciosus: másnéven Ízletes rizike, vagy ahogy az Őrségben többen nevezik: Fenyőalja gomba.

A fenyőalja gomba narancsos színű, ehető sérülésre érzékeny csemegegomba. Sérülés esetén sárga nedvet enged, amely később zöldes színűre változik és megszínezi a gombát.

Mégis mitől lesz egy gombafajta egy vendégház névadója?

A közös nevező a gomba, illetve a vendégház elhelyezkedése.

A gomba, illetve a fa között (melynek tövében nő) különös kapcsolat alakul ki. Úgynevezett mikkorhiza, ami gombák és növények között kialakult szimbiózis egyik formája, nevezik gyökérkapcsoltságnak is. Ennek a különös kapcsolatnak a lényege, hogy a gomba, illetve a gazdanövény kölcsönösen segítik egymást a tápanyagszerzésben.


Ha belépünk a vendégházba, mi is részt veszünk ebben a különös kapcsolatban. A fenyőből készült ház megvéd minket az időjárás viszontagságaitól, a fák megvédik a házat a széltől, illetve árnyékot biztosítanak neki.

Így lett vendégházunk neve: Fenyőalja Vendégház.